lauantai 4. toukokuuta 2013

Perunoita nostamassa (?)

Tänään ehdin olla tuntikaupalla pihahommissa. Aamupäivällä 3-vuotias oli kaverina ja iltapäivällä tein itse, kun muut olivat päiväunilla.

Ihan ensimmäiseksi tämän kuukauden kuva. Piti ottaa se jo eilen, puhelinkin siitä muistutti, mutta vasta tänään sain näpsäistyä. Tältä näytti siis tänään, 4. toukokuuta:

Viimeiset lumet talon pohjoispuolella lähtivät alkuviikosta. Ruohokin on jo enemmän vihreää kuin keltaista. Kesän projektina olisi rakentaa portaat vajalle, tehdä uusi komposti tuon oikealla näkyvän lavahökötyksen tilalle ja päästä eroon tuolla takana häämöttävästä lautakasasta. Ai niin, haluaisin myös kukkapenkin tuohon kiven ympärille ja polun kiven oikealta puolelta vajalle. Nurmikosta huomaakin, että siitä kuljetaan usein.

Mitäs tuolla pihalla tuli sitten tehtyä tänään? Kannoin säkkikaupalla klapeja varastoon, sillä haluaisin viimeisetkin ulkosalla olevat klapit vajaan. Ihan kaikki ei sinne vielä mahdu, mutta ne siirretään vajan taakse, pois näkösältä. Täytyy sanoa, että tänä talvena oli aika mukavaa lämmittää saunaa ja takkaa, sillä kuivia puita oli koko ajan saatavilla. Aiempina vuosina, ennen vajan valmistumista, piti puita kuivatella sisätiloissa pitkiä aikoja.

Käänsin perunamaan ja sieltä löytyi kolme pottua. Ihan hyvässä kunnossa talven jäljiltä! En tiedä, saattaisivat olla syömäkelpoisiakin? Joka tapauksessa, nyt pitäisi hankkia pieni pussi siemenperunaa, että saisi taas hieman perunoita omasta maasta. Kertoviljelyä kai suositellaan perunoiden osalta, mutta ajattelin vielä tänä kesänä laittaa samaan paikkaan. Levitin syksyllä paksun kerroksen ruohosilppua perunamaan katteeksi, eli toivon, että maa on ehtinyt saada uusia ravinteita.




Mansikkamaata tuli kunnostettua (alaoikealla "ennen"), hienosti ovat lähteneet kasvuun.  Lannoittaa pitäisi muistaa. 

Raparperi kasvaa nopeasti ja ensimmäinen narsissi kurkisteli pihalle tänään.  Niillä on melko huono kasvupaikka,  pitänee siirtää parempaan. Scilloja on vuosi vuodelta enemmän, leviävät kivasti.

Etupihan kuunliljapenkki, jossa myös pikkutalvio ja varjoyrtti viihtyvät. Vasemmalla ennen, oikalla jälkeen kunnostuksen. 

Yrttilaatikkoa tuli myös siivottua. Etuoikealla ruohosipuli, keskellä edessä oregano ja sen takana timjami. Oikeassa takakulmassa sitruunamelissa ja edessä vasemmalla minttu. Se minttu on kyllä varsin pirullinen kasvi, leviää paksuine juurineen ihan hullun lailla. Istutin sen tuohon laatikkoon ennen kuin jostain luin, että se kannattaa laittaa omalle paikalleen ja mielellään johonkin pohjattomaan saaviin/soikkoon, joka upotetaan maahan. Jospa sen tänä kesänä siirtäisin. 

Rikkaruohoja (suolaheinää) kuivumassa. Siitä sitten kompostiin. Mulla on tänä kesänä kunnianhimoinen haave - yritän kitkeä rikkaruohot ennen kuin siementävät tai kukkivat. Noinkohan onnistuu?

Rikkaruohojen hävittämistä olen yrittänyt opiskella huolella. Rikkaruoho-ongelma pienenee koko ajan sitä mukaa, kun pihan jokainen kolkka otetaan käyttöön. Mutta ainahan noita rikkoja tulee jonkin verran olemaan, vaikka kuinka yrittäisi tehdä pihasta helppohoitoisen. Sanotaan, että rikkaruohot tuhoutuisivat kompostissa, jos ne upottaa sinne kuumaan keskiosaan. Itse en siihen luottaisi, sillä en usko, että meidän kompostit niin kuumina käyvät. Sen sijaan kuivatan niitä auringossa ennen kompostiin heittämistä (ja siksi meillä on pihalla rikkaruohoja siellä täällä juuripaakut taivasta kohti sojottamassa). Toinen (kolmas) vaihtoehto olisi mädättää ne umpinaisessa muovipussissa. Jotkut taas kitkevät ja jättävät sitten esimerkiksi kasvimaan kulkuväylille katteeksi. En kyllä siihenkään luottaisi, varmasti onnistuvat siitä jotenkin leviämään ja lisääntymään. Rikat tuntuvat pystyvän ihan mihin vain.

Nyt unten maille, jos vaikka huomenna jaksaisi taas talikonvarressa heilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti