tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kesäkeittiön suunnittelua ja kasvien istuttelua

Tähän alkuun tulee heti kuukauden kuva. Paljon on vihreämpää kuin kuukausi sitten.

Takapiha 3.6.2013
Olikohan se viime vai toissa vuonna kun aloin haaveilla kesäkeittiöstä? Nyt otettiin askel lähemmäksi sitä haavetta, kun kävin viikonloppuna hakemassa vanhan tiskiallastason tuosta kivenheiton päästä. Hinta 20e, löytyi Torista. Tarkoituksena kyhätä tuolle sopivan korkuiset jalat ja jokin alahylly, ripustaa vesisanko yläpuolelle ja laittaa grilli sitten kylkeen kiinni. Siinä sitten passaa kokkailla ulkosalla. Ideoita on googlailtu, mutta vielä pitää hieman tutkimustyötä tehdä, ennen kuin isäntä saa ryhtyä tason kimppuun.

Yksi tulevan kesäkeittiön osista
Tänään pistin keltasipuleita maahan. Hurjan myöhään, muttei mahda mitään. Viikonloppuna saimme tehtyä uuden istutuslaatikon ovenkarmeista ja nyt siihen meni sitten parikymmentä sipulia. Raparterin siemenet ovat tämän yön liotuksessa ja pääsevät huomenna samaan laatikkoon. Samoin herneet ovat itämässä, nekin menevät maahan ihan lähipäivinä, varmaankin jo huomenna.

Istutuslaatikko ovenkarmeista. Paksu kerros sanomalehtiä (myös alareunojen alta ulkopuolelle) ja muutama säkki multaa. Kunhan saamme kompostointia tehostettua vähenee ostomullan tarve, onneksi.

Kukkiva raparperi ja maasta pilkistävä peruna
Tänä vuonna muutamat pihan kasveista kukkivat ensimmäistä kertaa: se aiemmin mainittu jättimelba, toinen kriikunapuista, syreenipensaat ja tuo raparperi. Ei kuitenkaan saanut raparperi kauan kukkia, sillä katkaisin tuon kukkavarren heti kuvan ottamisen jälkeen.

Minttu oli valtaamassa koko yrttilaatikon, joten se kaivettiin ylös ja siirrettiin muualle. Isäntä kaivoi sille syvän kuopan ja laittoi patolevyä kuopan reunoille. Pääseeköhän se vielä tuostakin leviämään? Nyt pitäisi vain onnistua hävittämään kaikki mintunrippeet yrttilaatikosta.

Kuunliljat ovat tässä vaiheessa tosi nättejä. Pian ne rehottavat niin, että tulevat tuohon polulle asti. Keskellä sammalleimu.

Pikapika-kohopenkki karhunvatukoille, ukkolaukka ja kissanminttua

Tänään illalla kävin Marttojen kokouksessa (?!?). En oikein usko sitä itsekään. No, ei ollut kovinkaan vaikea sinne houkutella, sillä illan aiheena oli perennanvaihto. En ottanut mitään perennoja mukaan, sillä en keksinyt mitään, mistä olisi voinut vielä ottaa. Enkä myöskään ajatellut, että sieltä tarttuisi mitään mukaan. Kenellekään ei kuitenkaan kelvannut akileija eikä karhunvatukka, joten ne sitten ostin 50 sentillä.

Kotiin tultuani ja lasten mentyä nukkumaan piti vielä sitten istutuspuuhiin ryhtyä. Karhunvatukoiden sijoitus oli hieman haasteellinen, sillä halusin ne kasvimaan lähelle. Siinä kohdassa mihin niitä aiottiin laittaa on kallio melko pinnassa, mutta kauan ei voinut pähkäillä, sillä vatukat halusivat jo uuteen multaan ja vettä päälle. Siten kyhäsin niille pikaisesti kohopenkin materiaaleista, joita siinä vieressä sattui lojumaan. Ne täytyy vaihtaa äkkiä kivemman näköisiin. Akileija pääsi takapihan ison kiven juureen.

Viherpeukaloilla on nyt Villit viikot ja tilasin sieltä äsken perennoja (18kpl mix-astiataimia ja neljä syysleimua) ja pensaita (hansaruusu, tornionlaaksonruusu ja loistojasmike) halvalla. Pian pääsee siis taas uusiin istutuspuuhiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti