sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Jos haluat helppohoitoisen puutarhan - älä tee näin

Ennen tänne muuttoa en ollut asunut omakotitalossa, eikä pihahommat juurikaan kiinnostaneet, saatika että olisin mitään sellaisia osannut tehdä. Aluksi suunnittelimme (läpällä) asfaltoivamme koko pihan, jottei tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin pelata korista. Sen jälkeen saimme loistoajatuksen: tällätään nurmikkoa koko piha täyteen, niin sitten ei tarvitse tehdä muuta kuin leikata sitä kerran viikossa. Väärin meni. Nurmikko on todennäköisesti pihan työläin hoidettava. Sen viikottaisen leikkaamisen lisäksi pitää kalkita, lannoittaa, ilmata, paikkailla ja hankkiutua eroon voikukista. Jos siis haluaa joten kuten siistin nurmikon.

Haluan, että puutarhassamme on "paljon ja kaikkea", mutta pihan pitää olla minun mittakaavallani helppohoitoinen. En jaksa hifistellä (trimmata nurmikonreunuksia kynsisaksilla kuten vissiin jotkut) enkä muistaisi kantata nurmikon ja kukkapenkkien rajoja säännöllisesti, jos koskaan. En myöskään halua kitkeä loputtomia määriä rikkaruohoja.

Teimme aluksi, tietämättömyydestä johtuen, muutamia hieman hassuja valintoja, joita nyt pikku hiljaa muutamme järkevämmiksi. Tässä kuvien kera mitä tuli tehtyä ja miten "ongelmista" päästään.

Kauhean luonnollisen näköistä, kun laittaa tontilta löytyneitä luonnonkiviä nurmikon
ja jonkin muun pohjamateriaalin rajaukseksi. Halpaa ja nopeaa! Mutta. Ruohonleikkurilla ei pääse lähelle, trimmeri ei tee siistiä jälkeä. Ja nurmikko leviää kivien välistä kulkuväylille/sinne, minne sen ei ole tarkoitus mennä. Tarkoituksena poistaa luonnonkivet (tulevat käyttöön muualla) ja laittaa ehtaa nurmikonreunuskiveä tilalle.

Tässä isompia kiviä rinteen yläreunassa, ruusupensaita yläpuolella. Ruusupenkistä poistettu rikkaruohot ja päälle laitettu haketta, mutta jotenkin ne nurmiheinät vain tunkevat noistakin väleistä. Jossain vaiheessa kivet ylös, ruohot pois, katekangas alle ja kivet takaisin. Eiköhän se sillä siistimmäksi muutu.

Perennapenkki, joka rajattiin isoilla kivillä erilleen nurmikosta. Ai missä isot kivet? Sitä minäkin ihmettelen. Tuolla ne jossain juolevehnän keskellä... Piakkoin projektina penkin siistiminen ja rajaaminen mahdollisesti betonikivillä tai kattotiilillä. 

Tässä kolme ruusupensasta mukavasti rivissä. Lisähaastetta tuo ruohonleikkurilla pujottelu noiden välistä etenkin, kun vieressä on rinne/pudotus naapurin pihalle. Tänä kesänä yritän tehdä yhtenäiset istutusalueet kaikista näistä pihalla olevista "puska-alueista". Suunnitelmana selkeä rajaus, perennoja pensaiden seuraksi, katekangasta ja haketta.

Jos tälläät kukka-/viljelylaatikon keskelle nurmikkoa: poista laatikon alta nurmikko/käännä nurmikko nurinpäin/käytä katekangasta/paksusti sanomalehtiä ja kanttaa/peitä myös jonkin verran laatikon reunojen ulkopuolelle. Huomattavasti helpompaa, kun pääsee ruohonleikkurilla surauttamaan laatikon ympäriltä kun nurmikko ei ole ihan kiinni lootassa.

Tässä suikeroalpi yrittää pärjätä leskenlehdille, ei hyvin menesty. Rajaa selkeästi ja poista rikkaruohot ennen kuin istutat jotain. Tästä kohdasta pitänee vaihtaa mullat kokonaan, ei tuosta muuten siistiä saa. Tai kaivaa kallio esiin kokonaan. 

Ja tässä samantapaista kuin edellisessä, maksaruohot yrittävät pärjätä juolavehnälle. Ehkäpä tästäkin enemmän kalliota esiin.

Olen oppinut, että paljas maa ei paljaana pitkään pysy: erilaisten katteiden tai maanpeitekasvien käyttäminen helpottaa hoitoa huomattavasti. Jonkin verran rikkaruohoja tulee aina, se kuuluu asiaan. Mutta niiden määrää ja kitkemisen helppoutta voi niillä aiemmin mainituilla katteilla säädellä.

Lisäksi suosittelen ottamaan selvää, mitkä kasvit leviävät tolkuttomasti. Esim. mintut kannattaa aina istuttaa ruukkuun/sankoon (tai puoli metriä syvään kuoppaan, joka on eristetty patolevyllä, kuten meillä) ja jos jokin alue on monivuotisten juuririkkakasvien valloittama, kannattaa kyseisen alueen maa-aines vaihtaa kokonaan.

Lopuksi: jos haluat jatkossa muistaa mitä pihallesi olet istuttanut - ota kuva kasvista ja sen kasvikortista/istutusohjeesta istutuspaikalla. Meillä on joitakin rehuja, joista en lainkaan tiedä mitä ovat. Hiljalleen opiskelen uusia nimiä.

Tässä ei varmasti ollut kaikki. Teen pihamokat vol. 2-postauksen sitten, kun taas tuskailen uusia huonoja valintoja. 

1 kommentti:

  1. Etsin tässä juuri ideoita miten istuttaa ja rajata ruusut, jotka on nyt tosi epäkätevästi heinien keskellä ja rumia kuin mitkä. Huvitti kyllä tämä sun kirjoitus kun näistä virheistä on niin omakohtaisia kokemuksia :D Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista