Meiltä kysytään välillä kuinka tyytyväisiä olemme taloomme ja onko jotain, mitä muuttaisimme tai mitä olisimme tehneet toisin. Onhan niitä juttuja, jos haluaa jossitella. Tässä tulee muutama vinkki talonrakennusta suunnittelevalle:
1. Älä hätiköi. Vanha, viisas sanonta kuuluu, että taloa suunnitellaan vuosi ja rakennetaan toinen. Me emme tehneet niin. Suunnitteluun ei jäänyt kovinkaan paljon aikaa, kun hinku päästä rakentamaan ja muuttamaan oli niin kova. Ihme kyllä, asiat kuitenkin lutviutuivat yllättävän hyvin ja suuremmilta mokilta vältyttiin.
2. Etsi käsiisi hyvä vastaava mestari. Jutelkaa siitä, mitä hänen tehtäviinsä kuuluu ja mitä ei. Kuka koordinoi raksaa, säilyttää suunnitelmia jne.?
3. Jos hankit talopaketin, ota selvää mitä pakettiin kuuluu ja mitä ei. Monet suunnitelmat (sähkö-, vesi- ja viemäri-, lämmitys- jne.) tulee usein itse hankkia eri suunnittelutoimistojen kautta. Harva LVIS- yms. ammattilainen tekee työkseen myöskin suunnitelmia.
4. Mieti, mitä osaat tehdä itse ja mihin tarvitset ammattiapua. Monesti saa kuulla/lukea, että hartiapankkirakentaja arvioi oman työmääränsä yläkanttiin. Ehkäpä niin, mutta kyllä sitä paljon pystyy tekemään itsekin, jos vain on aikaa ja viitseliäisyyttä.
Me tilasimme talopaketin vesikattoasennuksella (eli ulkoseinät pystyssä ja tiilet katolla). Pystytyksen lisäksi meillä oli ammattilaiset seuraavissa töissä: maanrakennus, perustusten teko ja LVIS. Hieman rahaa pystyy säästämään auttamalla ammattilaisia: sähköpiuhojen suojaputket pystyy osittain itse vetämään, samoin viemäri- ja vesiputkien asennuksessa voi olla apurina. Ilmanvaihtoputket kannattaa eristää itse, tai ostaa valmiiksi eristettyä putkea. Ilmanvaihtoputkien asentaminen ei ollut mitään tähtitiedettä, eli sekin kannattaa tehdä itse. Kannattaa kysellä näiltä ammattilaisilta miten voi olla avuksi ja mitä pystyy tekemään ihan itse, nopeuttaakseen seuraavaa työvaihetta.
5. Sisäseinien tasoitus on muuten sellainen juttu, minkä itse tekemistä kannattaa miettiä pari kertaa. Se vie ihan tolkuttomasti aikaa ja on ihan älyttömän tylsää. Siistin lopputuloksen saamiseksi joutuu vuodattamaan niitä kuuluisia verta, hikeä ja kyyneleitä. Saman asian tekee ammattilainen siistimmin ja huomattavasti nopeammin.
6. Pihaa kannattaa yrittää suunnitella jo heti alkuvaiheessa. Pihan hahmottaminen on melko vaikeaa silloin, kun tontti on luonnontilassa, mutta jonkinnäköistä luonnosta on hyvä tehdä. Silloin esim. maanrakennusurakoitsija voi kaivaa valmiiksi istutuskuoppia puille tai laittaa pihaa eri tasoihin. Ulkovalaistusta kannattaa tässä vaiheessa myös miettiä, sillä kaivurin tonkiessa pihaa voi samalla vetää sähköputkia valmiiksi oikeille paikoille: pihavaja, autokatos, kulkuväylät jne. Kivempi niin, kuin että sitten myöhemmin kaivaa auki nurmikkoa (kuten me saamme jossain vaiheessa tehdä).
7. Kysy neuvoa ellet tiedä.
8. Yritä olla stressaamatta asioita, joille et mahda mitään. Ja muista pitää taukopäiviä. :)
Enemmänkin varmaan olisi, mutta juuri nyt ei tule muuta mieleen. Kommenttia saa laittaa, jos kysyttävää tai muuta sanottavaa ilmenee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti