perjantai 29. kesäkuuta 2007

Asemapiirustus

Tänään saimme asemapiirustuksen, kiitokset vastaavalle mestarille tehokkaasta toiminnasta! Kävimme näyttämässä sitä kunnan rakennustarkastajalle (oli muuten mukava heppu) ja hän suhtautui oikein myönteisesti suunnitelmiimme. Saimme luvan kaataa puita, kaivaa maata ja räjäyttää. Kävi ilmi, että jos lähetämme rakennuslupahakemuksen heinäkuun loppuun mennessä saattaa se vielä ehtiä rakennuslautakunnan elokuun kokoukseen. Se olisi aika huippujuttu, sillä silloin voisi alkaa tehdä perustusta kuukautta suunniteltua aiemmin. Ei tulisi niin hoppu. Myönteisen rakennuslupapäätöksen jälkeen on vielä 30 vuorokauden valitusoikeus, mutta jos panttaa takuusumman (7000e) voi alkaa rakentaa heti. Jos ja kun kukaan ei todennäköisesti valita 30 päivän aikana, palautuu se takuusumma meille takaisin. Tästä joutuu maksamaan käsittelykuluja 42e, mutta samalla saa reilun kuukauden lisää rakentamisaikaa, eli takuusumman panttaus kyllä kannattaa.

Samalla reissulla kävimme tontilla katsomassa mitkä puut voisivat jäädä tontille ja mitkä kaadamme. Kymmenisen puuta sinne varmaankin jää, parikymmentä lähtee. Popsimme myös mustikoita omalta maalta :D Koiralle ne etenkin maistuivat.

Lähetimme asemapiirustuksen ja tiedot talon värityksestä arkkitehdille, jonka pitäisi ensi viikolla, ennen lomiaan, saada meidän pääpiirustukset valmiiksi.

Illalla ajoimme rautakaupan kautta, mukaan tarttui pari suojakypärää, 25m köyttä, pienkonebensaa, teräketjuöljyä, moottorisahan teräviila, nippu työjarruja, ulkomaalauspensseli...ja siinä kai ne olivatkin.

Mitähän vielä? Juu, Domus-kalusteiden värit on nyt päätetty. Keittiön kaapit tulevat olemaan vaaleaa tammea, tasot pähkinänruskeat. Khh:n, makkareiden, eteisen ja vessojen kaapeista tulee valkoiset, tasoista pähkinänruskeat. Hieman hankala hahmottaa ja valita värejä kun ei ole vielä taloakaan, mutta joskus sitten nähdään lopputulos ja se miten värivalinnat onnistuivat. Tarkoituksena olisi käyttää sisustuksen pääväreinä ruskeaa ja valkoista.

Nyt herra Y lipittää ensimmäistä olutta näin loman alkajaisiksi ja neiti X ihmettelee mihin neljä viikkoa lomasta on kadonnut. Onneksi vielä kuusi viikkoa jäljellä... =)

torstai 28. kesäkuuta 2007

Vihdoin jotain uutta

Joo, juhannus meni mukavasti, eikä siitä toipuminen tosiaan näin pitkään kestänyt :) Syynä tekstittömyyteen se, ettei tällä viikolla ole tapahtunut mitään ihmeempiä taloprojektin suhteen. Olemme odotelleet asemakaavapiirustuksen valmistumista, se kädessä pystyy jatkamaan hommia. Tänään vastaava mestari olikin sitten soittanut, kertoi piirustusten olevan valmiit. Saamme ne huomenna, jonka jälkeen pitäisi käydä kunnan rakennustarkastajaa morjestamassa. Lisäksi viemme asemakaavapiirustuksen arkkitehdille, joka tekee pääpiirustukset ensi viikon aikana. Ihmisten lomien takia tässä tuli hieman hoppu, mutta eiköhän me keretä. Ensi viikolla pitäisi myös yrittää hoitaa se naapurien kuuleminen.

Tänään tuli myös käytyä serkun ja hänen lastensa kanssa mökillä sitä vaarin moottorisahaa hakemassa. Saha löytyi ja oli jopa yllättävän hyväkuntoisen näköinen, ei edes mikään museosaha, vaan melko uusi Stihl. Nyt täytyy vain sitten saada se toimintakuntoon...

Huomenna niin paljon tekemistä ettei tiedä ehtiikökään kaikkea, mutta yrittää täytyy ainakin. Viikonloppu menee häissä ja ristiäisissä, eli tonttihommiin palataan varmaankin sitten maanantaina aamupäivästä puiden kaatamisen merkeissä. Silloin viimeistään tullee muutama kuvakin tänne.

torstai 21. kesäkuuta 2007

Purnaaminen auttoi

Viime viikolla tuli purnattua sitä kun rakennushommissa miehet saattavat olettaa, ettei nainen ymmärrä moisten juttujen päälle ja tulevat siten hoitaneeksi asioita miesten kesken. Jännä juttu, vaikkei sitä ääneen tullutkaan purnattua niille kyseisille miehille, niin jostain syystä kukaan ei ole enää viime viikon jälkeen pitänyt yhteyttä rakennusasioiden tiimoilta mieheen, vaan kaikki puhelut ja sähköpostiviestit ovat tulleet neidin kautta. Kummallista, mutta eipä tuo haittaa :)

Taloprojekti on juhannuspyhien ajan tauolla, ohjelmassa saunomista, grillaamista, viinin ja oluen naattimista sekä Mölkkyä =) Oikein rentouttavaa juhannusta!

keskiviikko 20. kesäkuuta 2007

Kaikkea pientä...

...puuhaa. Lainhuuto- ja kiinnityshakemukset on nyt viety. Lainhuuto maksaa 65e ja kiinnitykset yhteensä 66e (kolme panttikirjaa). Sen lisäksi tulee sitten tontin lohkomiskustannus (n. 800e), mutta sen jälkeen on tuo tonttikaupan "virallinen" puoli hoidettu.

Autokatospiirustukset tulevat toivottavasti parin viikon kuluttua, silloin on varmaankin kaikki paperit kasassa rakennuslupahakemusta varten ja voi lähteä rauhassa lomalle.

Tänään kävimme Tapiolasta tiedustelemassa vakuutusta talkooporukalle, koska meitä jeesaamaan tulee ainakin/toivottavasti yksi isä ja varmaan muutamia muitakin, ainakin silloin tällöin. Ja kattaahan se vakuutus meidät itsemmekin. Turvallisempi tunne kun sellainen vakuutus sitten on olemassa, sillä koskaan ei tiedä mitä sattuu ja tapahtuu. Ja kivempi myös pyytää porukkaa talkoisiin, jos on vakuutus voimassa.

Tonttikaupat tehty

Eilen kävimme uudessa kotikunnassa allekirjoittamassa tontin kauppakirjan. Noin kallista reissua ei ole koskaan tullut tehtyä :), mutta halvalla se tontti kuitenkin irtosi kun on hintoja muissa kunnissa ja kaupungeissa vertaillut. Kunnanjohtaja ja muut jotka tapasimme vaikuttivat oikein ystävällisiltä ja avuliailta. Kyselivät koska aloitamme rakentamisen (vaikuttivat siltä että mitä nopeammin sitä parempi) ja kehoittivat ottamaan yhteyttä jos tulee jotain kysymyksiä mieleen...

Eilen saimme myös tulokset tehdyistä maantutkimustöistä. Talolla tulee olemaan oikein vakaa pohja, alla on kivikova kallio :D Ikävä puoli on se, että perustusten takia joutuu jonkin verran räjäyttämään (onneksi ei otettu sitä kellaria!)... kaurapuuroa tiedossa täällä ruokalistalla jonkin aikaa, ei ihan ilmaista se kallion lohkoaminen.

Tänään olisi tarkoitus käydä käräjäoikeudessa hakemassa lainhuuto ja kiinnitykset, lisäksi pitää kopioida papereita naapurien kuulemista varten. Asemapiirustuksen pitäisi pian olla valmis, kunhan vielä saamme talotehtaalta pääpiirustukset niin voisimme lähetellä rakennuslupahakemusta kuntaan. Jos vaikka ehtisi ennen heinäkuun lomia.

Moottorisaha on tällä hetkellä etsinnän alla. Mökiltä pitäisi löytyä vaarin moottorisaha, mutta sen ikä ja toimivuus saattaa olla esteenä. Johan tässä toisen isä ehdotti, että menisimme pokasahalla sinne riehumaan...30 isohkoa puuta kaatuu ihan helposti! Isukilla taitaa olla liian hyvä kunto, meillä ei kyllä moiseen riitä :D Puiden saattamisessa klapikuntoon on kyllä jo siinäkin tarpeeksi tekemistä. Heinäkuun ekalla viikolla pääsemme toivottavasti puusavottaan, tervetuloa mukaan ne jotka haluavat punttiskäynnin sijaan saada lihaskuntoa raittiissa ulkoilmassa...!



Lopuksi vielä tädin ottama kuva tontilta (kiitos!), olivat sunnuntaina käyneet siellä kurkkimassa.

perjantai 15. kesäkuuta 2007

Raha-asioita

Juuri tällä hetkellä täällä istutaan punkkulasillisten kera ja mietitään miten rahat saadaan riittämään. Eiköhän ne jotenkin... :)

torstai 14. kesäkuuta 2007

Tällä hetkellä...

...ei projektille kuulu ihmeempää kuin että keräämme tarvittavia papereita rakennuslupahakemusta varten. Eilen lähetimme kuvia talosta tulevan kunnan rakennustarkastajalle, kuvat saivat oikein positiivisen vastaanoton. Talolle pitäisi siis kyllä saada rakennuslupa (on kaikkien ohjeiden mukainen), kunhan vielä löydetään tontilta se sopiva kohta tönölle. Maantutkimusporukka oli käynyt eilen tontilla, mielenkiinnolla odottelemme tuloksia.

keskiviikko 13. kesäkuuta 2007

Purnausta...

Kuvitellaan tilanne:

Neiti X ja herra Y päättävät ryhtyä talonrakennushommiin. Molemmilla on yhtä vähän tietoa ja kokemusta talon rakentamisesta. Neiti X alkaa selvitellä asioita, ottaa yhteyttä eri tahoihin, kuten vastaavaan mestariin, maantutkimusporukkaan, talomyyjään jne. puhelimitse ja/tai sähköpostitse. Neiti X ilmoittaa eri tahoille molempien yhteystiedot. Yhtäkkiä homma kääntyykin niin päin, että kaikki pitävät yhteyttä herra Y:hyn, eikä neiti X:ään, joka alunperin selvitteli asioita. Mistä tämä neiti X:än sivuuttaminen johtuu? Siitäkö, että kuvitellaan miehen tajuavan paremmin taloprojektiin liittyvät asiat? Nainen joutuu näyttämään ymmärtävänsä ja osaavansa samat asiat kuin miehen ihan lähtökohtaisesti oletetaan ymmärtävän/osaavan...mikä on lievästi sanottuna rasittavaa. Miehillä tuskin on sisäänrakennettuna mitään rakennusgeeniä? Eiköhän se kuitenkin ole siitä kiinni miten osaa omaksua, hahmottaa ja sisäistää asiat...eikä se ole sukupuolisidonnaista.

Samalla tavalla voi käydä autoa ostaessa. Vaikka miehellä ei olisi mitään hajua autoista ja nainen taas olisi autoillut enemmän, vaihtanut renkaita, tarkistanut öljyt ja ilmanpaineet, lisännyt lasinpesunestettä, käyttänyt auton katsastuksessa jne., niin silti automyyjä saattaa ruveta myymään miehelle sitä autoa (ei kovin järkevää jos mies ei tajua asiasta mitään). Tämä taas voi johtaa siihen, että nainen vetää herneen nenään palvelun ala-arvoisuudesta johtuen ja silloinhan ei autokauppoja synny.

Mitä tästä opimme? Sen, että ensi kerralla neiti X ilmoittaa vain oman puhelinnumeronsa ;)

maanantai 11. kesäkuuta 2007

Talon sijoittaminen

Tänään ei tapahtunut sen ihmeempää kuin että kävimme alkuillasta tontilla merkkaamassa narulla rakennusalan (4 metriä tyhjää tontin rajan ja talon väliin). Loppuviikosta maantutkimusporukan on sitten helpompi kairata kun tietää mihin talo suunnilleen tulee... mukana tonttia kurkkimassa ja narukerää selvittämässä meillä oli miähen sisko ja äiti, kiitos avusta!

Ai niin, kävimme myös hakemassa halpoja pensseleitä ja teloja, kuitenkin jossain vaiheessa tulee maalaushommia vastaan. Olemme muutenkin yrittäneet bongailla hyviä tarjouksia ja ostaa varastoon pientä ja tarpeellista sälää, niin että löytyy sitten kun tarvitsee. K-Raudan avajaisista hankimme kiuaskiviä 1e/laatikko, pistolapioita 2e/kpl, suojapeitteitä 2e/kpl ja kolme 10 litran ämpäriä vitosella...ei hassummin.

Projektin synty

Kaikki alkoi tässä kevättalvesta kun ihmettelimme kotipaikkakuntamme asuntojen hinnannousua. Kolmiot olisivat vielä sopivan hintaisia, mutta riskinä on, että sellainen jää nopeasti pieneksi ja muuttaessa pitää sitten maksaa varainsiirtoveroa. 4h+k tuntui sopivammalta vaihtoehdolta, mutta hinnat alkoivat sitten olla sitä luokkaa, ettei tuntunut kannattavalta investoinnilta. Muutama työkaveri rupesi sitten suosittelemaan talonrakennusta, heillä itsellään kun oli talonrakennukset menneet ihan hyvin ja hinta-laatusuhde oli kuulemma paremmin kohdillaan kuin asunnon ostossa. Tuumasta toimeen, aloimme katsella tontteja kunnan alueelta. Kunnan tontteja ei tällä hetkellä ole myynnissä ja ne jotka ovat tulossa myyntiin, ovat turhan pieniä ja hintavia meille. Yksityisellä puolella tonttien suhteen oli hieman niin ja näin. Maa-alaa saattoi olla kiitettävästi, mutta sijainti jossain metsän keskellä kaukana palveluista, kouluista yms. Ja hyvällä paikalla sijaitsevat maksavat tietenkin omaisuuden.

Eräänä sunnuntai-iltana tuli sitten surffailtua netissä muuten vain ja jostain syystä osuin läheisen, Länsi-Uudellamaalla sijaitsevan, kunnan sivuille, jossa kerrottiin, että siellä on kunnan uusia tontteja myytävänä. Katsoimme kaavapiirroksia ja määräyksiä ja seuraavana päivänä lähdimmekin töiden jälkeen tutustumaan alueeseen (ihan huvikseen). Päivä oli maanantai 23. huhtikuuta 2007. Voisi sanoa, että siltä näkemältä syttyi jo melko iso kipinä. Seuraavana päivänä oli mentävä vielä uudestaan katsomaan aluetta ja tontteja tarkemmin. Löysimme oikein ihanan tontin, reilu 1300 m2 pohjois-etelä-suunnassa. Keskiviikkona kävimme vielä kerran, jonka jälkeen lähetimme sähköpostia kuntaan. Varasimme tontin ja sitten siinä hetki menikin miettiessä että mitä tulikaan tehtyä.

Nyt olikin sitten ryhdyttävä katselemaan talopaketteja ja vastaavaa mestaria ja kaikkea muuta asiaan liittyvää. Ajattelimme ensin hankkia suurelementtitalon, mutta hinta ratkaisi ja päädyimme pienelementtiin. Vertasimme Omataloa ja Jukkataloa, joista Jukkatalo sitten veti pitemmän korren matalamman hinnan ja mukavamman myyjän ansioista. Kastelliakin mietimme, mutta koska Kastelli-myyjään ei saanut kuukauteen yhteyttä, emme viitsineet sitä sen enempää harkita.

Nyt meille on sitten tulossa Jukka-talon Nuorikoti 131-1 erittäin pienin muutoksin. Saunaa (puukiukaalla) laajennetaan hieman makuuhuoneen kaappien kohdalta, samoin olohuoneen seinää siirretään hieman vasemmalle, jotta olohuoneesta tulee avarampi.

Vastaavan mestarin olemme löytäneet ja rakennuslupahakemuksen voi varmaan lähettää heinäkuun aikana. Tässä kesällä olisi tarkoitus kaataa puita, tehdä maankaivuutöitä ja tasoittaa tonttia, jotta voi sitten rakennusluvan saamisen jälkeen ruveta heti tekemään talolle perustusta. Näillä näkymin talopaketti toimitetaan marraskuussa.
Tällä hetkellä on mietitty talon väritystä, se kun täytyy saada mukaan lupahakemukseen. Keltainen on tällä hetkellä vahva ehdokas...kuten blogin nimestäkin voi päätellä :)

Tämän viikon lopulla olisi vissiin tarkoitus suorittaa maantutkimustöitä tontilla, jotta talon tarkan paikan voi määrittää... tekemistä siis kyllä riittää jos tässä suunnitteluvaiheessakin. Mites se sanotaankaan? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?

Kannattaa muuten jutella sukulaisten, kavereiden ja tuttujen kanssa. Yllättävän paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja saa. Lisäksi on käynyt ilmi, että joku tuntee hyvän putkimiehen, toinen hyvän sähkömiehen, kolmas laatoittajan, neljäs maantutkimustöitä tekevän jnejne...

Tässäpä tulikin jo varsin pitkä blogaisu heti alkuun, mutta olihan tässä jo ehtinyt tapahtuakin kaikenlaista. Kiva kun on tekemistä :)

sunnuntai 10. kesäkuuta 2007

Tervetuloa!

Tässä tämä nyt on, rakennusblogimme. Talonrakennusta olemme (ensikertalaisina) aloittelemassa, joten ajattelimme tarinoida rakennusprojektin edistymisen tiimoilta, varmaan muutaman kuvankin saa jossain vaiheessa liitettyä. Ehkäpä joku saa tästä jotain hyödyllistä tietoa, ellei muuta niin ainakin "älä kokeile tätä kotona"-tyyliin :) Päivittelemme aina kun ehdimme, mukavia lukuhetkiä! Huomenna lisää...